Att bygga upp sitt matematiska självförtroende

Om man hittar någon lärare, kompis eller person som fyller en med självförtroende och tro på att man kan lyckas så är ju detta fantastiskt. Dock är det inte alltid som detta är fallet. Hur gör man för att bygga upp sitt självförtroende i matematik alldeles själv?

Här sammanfattar vi i några punkter vad man själv kan ha för inställning och metoder för att bygga upp lite matematiskt självförtroende.

Checklistan för matematiskt självförtroende

  • Bekräfta dig själv: Om du lyckas med en uppgift. Säg högt för dig själ "vad bra jag är". Ingen behöver ju höra och samtidigt fyller du dig med lite positivt tänkande.
  • Fira när du lyckats: Om du lyckas med dina uppgifter, på ditt prov eller en inlämningsuppgift så fira detta. Köp lite god mat eller kolla på favoritfilmen för att fira.
  • Prata med andra om matematik: Ett sätt att bygga på det matematiska självförtroendet är diskutera och prata om matte. Då blir det lättare att förstå vad man behöver hjälp med och man får en positionering var man är i sin kunskapsutveckling.
  • Om möjligt - Välj vem som hjälper dig: Försök alltid, om möjligt, välja personer att ha runt ditt pluggande som själv vill lära sig saker, är öppen för att diskutera, ta hjälp av dig och kanske ge hjälp till dig. 
  • "Jag förstår inte" eller "jag vill lära mig att förstå": Om du hela tiden säger till dig själv att "jag förstår inte" eller "jag kan inte matte" så kommer det i längden bli självuppfyllande. Träna på att istället säga "Jag vill lära mig att förstå". Detta är mycket mer konstruktivt och positivt.
  • Hårt arbete lönar sig: Detta är förstås en klyscha men klyschor är just detta för att de oftast stämmer. 
  • Analytisk förmåga går att träna upp: Många tror att logisk/matematisk förmåga är något man föds med. Visserligen kan alla ha lite olika förutsättningar för matten men denna förmåga går definitivt att träna upp!

Välkommen

Välkommen till en hemsida om mattehjäp. Här tipsar vi om hjälp i matematik och hur man kan lyckas med sina matematikstudier.

Tips och hjälp

Länkar och tips om Mattehjälp

Här samlar vi några länkar för dig som pluggar matte på gymnasiet och vill ha mer hjälp. Det är hemsidor som både är gratis och där några kostar lite:

  • MatematikVideo.se - Gör genomgångar till bland annat Matte 1, Matte B och Matte C
  • Wolframalpha - Jättebra räknare som hjälper dig att kolla din svar när du pluggar

Utbildning och språk

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)