Bli kvitt låsningar i matematik

När man jobbar med logiska och matematiska problem kan det ibland bli låsningar i problemlösningen. Det kan vara att man inte förstår en uppgift, ett område eller bara fastnar och tappar sin motivation. Därför presenterar vi en mycket enkel och kortfattat snabbhjälpslista för att du kanske skall få något tips hur du skall komma vidare.

Fastnat i Matten - Kanske kan du:

  1. Ta en kort paus: Låt hjärnan vila en halvtimme och kom tillbaka till problemet sedan.
  2. Sov på saken: Det är vetenskapligt konstaterat att du och din hjärna lär sig även under sömnen. De problem som du har haft under dagen och inte kunnat lösa kan vara fullt lösningsbara dagen efter när hjärnan har fått vila lite.
  3. Arbeta i din egen takt och stressa inte: Det är väldigt viktigt att ta det lugnt och inte stressa när man jobbar med matematik. Att du tar den tid (planera in tillräckligt) du behöver är viktigt för att du skall komma förbi din låsning.
  4. Börja med den nivå som du ligger på: Försök inte dig på de allra svåraste uppgifterna först. Börja med det enklaste och höj sedan svårighetsgraden. Det finns oftast en röd tråd i matematiken och när man börjar i rätt ända så blir det lättare att följa denna röda tråd.
  5. Rita en figur: Det är lätt att glömma bort möjligheten att att förstå ditt problem genom en figur. Man tror att man skall kunna tänka ut svaret bara. Det är dock mycket viktigt att försöka beskriva problemen så bildligt som möjligt, ofta har man då lättare att kunna förstå matten.
  6. Skriv ner alla begrepp du inte förstår: Om det i dina uppgifter finns begrepp som du inte förstår så skriv ner dem och ta reda på vad de betyder. Detta kommer att öka din förståelse mycket.
  7. Ha tålamod, ge inte upp!!

Välkommen

Välkommen till en hemsida om mattehjäp. Här tipsar vi om hjälp i matematik och hur man kan lyckas med sina matematikstudier.

Tips och hjälp

Länkar och tips om Mattehjälp

Här samlar vi några länkar för dig som pluggar matte på gymnasiet och vill ha mer hjälp. Det är hemsidor som både är gratis och där några kostar lite:

  • MatematikVideo.se - Gör genomgångar till bland annat Matte 1, Matte B och Matte C
  • Wolframalpha - Jättebra räknare som hjälper dig att kolla din svar när du pluggar

Utbildning och språk

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)